top of page

Ouderen op een hindernisbaan: vallen kun je leren

Valpreventie

Steeds meer mensen overlijden door een val. Vooral ouderen zijn het slachtoffer. Kan een valcursus uitkomst bieden?

„Bam! Bam!” In de gymzaal van basisschool De Brink in Leusden klinkt het alsof een klas een bal tegen een dikke gymmat aanschiet. Maar binnen zijn er geen kinderen. Wel acht ouderen, die zich stuk voor stuk voorzichtig op de mat laten vallen en daarbij hard op de mat slaan. „Bam!”

Terwijl buiten de kinderen van school worden opgehaald door hun ouders, geven twee fysiotherapeuten van WIJKfysio binnen een cursus ‘valpreventie’. De deelnemers moeten eerst een hindernisbaan afleggen, en dan leren vallen en opstaan.

Vorige week donderdag meldde het CBS dat er steeds meer mensen overlijden als gevolg van een valpartij. De afgelopen vijf jaar is het aantal mensen dat door een val om het leven kwam met 60 procent toegenomen. Veel van de slachtoffers zijn op leeftijd: vorig jaar overleden ruim 3.600 mensen ouder dan 65. Uit cijfers van expertisecentrum VeiligheidNL blijkt dat er gemiddeld elke vijf à zes minuten een oudere op de spoedeisende hulp belandt als gevolg van een val. Iets minder dan de helft van hen moet opgenomen worden in het ziekenhuis.

Recente berichten
Archief
bottom of page