top of page

Herfstbijeenkomst GFNG.


Op 17-10 werd de herfstbijeenkomst van het GFNG, zoals gewoonlijk, in het onderwijs van het UMCG gehouden. Veertig in ouderen gespecialiseerde fysiotherapeuten luisterden naar spreker van de avond; Hendrik van der Velde.

Hij is collega fysiotherapeut en manueeltherapeut; auteur van het boek "fysiotherapie en medicatie" en als leraar verbonden aan het SOMT in Amersfoort.

Hij sprak gedegen en enthousiast over de invloed van medicijnen op de verschillende aspecten van de fysiotherapeutische behandeling. Waarom het belangrijk is een recente medicijnlijst in te kunnen zien. Hoe medicijnen symptomen camoufleren, behandelresultaten beïnvloeden maar ook welke behandelrisico's, rode vlaggen, verlaagde belastbaarheid en medicatie gerelateerde symptomen ze aan het licht kunnen brengen.

In de anamnese blijven nog wel eens zaken onbesproken. Hendrik raadde ons aan de volgende vragen over medicijnen te stellen: “Heeft u verder nog andere klachten of kwaaltjes? Dingen waar u pillen, poeders, injecties of dergelijke voor krijgt?” Op die manier komen ook voedingssupplementen en natuurgeneesmiddelen boven tafel.

Verder was het mooi om te zien hoe veel mensen, inclusief hij zelf, de ontwikkeling hebben doorgemaakt om uiteindelijk te kunnen zeggen:

"Trust me it's complicated ".

Recente berichten
Archief
bottom of page